Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Και τα ρομπότ θα τρέχουν Windows

Την Τετάρτη, η Microsoft αναμένεται να διαθέσει το πρώτο της εμπορικό λειτουργικό σύστημα για ρομπότ, με την ελπίδα πως έτσι θα ανοίξει μια νέα γι' αυτήν αγορά στη βιομηχανία της ρομποτικής και θα αναλάβει έναν πιο κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξή της. Η τεχνολογία που δημιούργησε η εταιρεία, ονομάζεται Microsoft Robotics Studio και είναι μια πλατφόρμα λογισμικού βασισμένη σε Windows και σχεδιασμένη για να κάνει ευκολότερο τον προγραμματισμό των ρομπότ.

Η τεχνολογία είναι συμβατή με διαφορετικά είδη hardware, από τη γνωστή ηλεκτρική σκούπα Roomba μέχρι και το LEGO Mindstorms NXT "tribot", ενώ έχει την υποστήριξη περισσότερων από 30 εταιρειών. Το λογισμικό παρέχεται δωρεάν για χομπίστες και ερευνητές. Οι εταιρείες που θέλουν να το εκμεταλλευτούν, θα πρέπει να αγοράσουν την άδεια χρήσης έναντι 399 δολαρίων.

Από τον Ιούνιο, που το πρόγραμμα διατέθηκε ως downloadable preview, έχει γίνει downloaded πάνω από 100.000 φορές και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών, ανθρώπων της βιομηχανίας ρομποτικής, αλλά και απλών ανθρώπων με ανάλογα χόμπι, σύμφωνα με τη Microsoft. Η εταιρεία χρηματοδοτεί επίσης ένα ερευνητικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, το οποίο ονομάζεται Center for Innovative Robotics. Επίσης, η Microsoft είπε ότι θα είναι χορηγός και του RoboCup 2007, ενός διεθνούς διαγωνισμού ρομποτικής που για τον επόμενο χρόνο έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει ένα εργαλείο 3D για την εξομοίωση ρομποτικών εφαρμογών, ένα σύστημα run time που θα επιτρέπει στις εφαρμογές να επικοινωνούν με μια μεγάλη ποικιλία hardware, και μια γλώσσα οπτικής επικοινωνίας που θα επιτρέπει ακόμη και σε όσους δεν έχουν γνώσεις προγραμματισμού να προγραμματίζουν με ευκολία τα ρομπότ με μεθόδους drag & drop.

Πηγή: CNET News.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: