Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Εφεύρεση: Φτιάξτε έναν 3D Scanner με λίγο γάλα, Lego και μια webcam! Απίθανο!

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι πιο απλές ιδέες είναι και οι πιο εντυπωσιακές.
Είναι δυνατόν να φτιάξει κάποιος στο σπίτι του σε λίγη ώρα ένα scanner το οποίο να μπορεί να σκανάρει τρισδιάστατα αντικείμενα, και να τα απεικονίζει στον υπολογιστή σε τρισδιάστατη μορφή, χρησιμοποιώντας απλά υλικά;

Και όμως είναι. Αυτό που χρειάζεται είναι λίγη φαντασία και ευρηματικότητα.
Και τα δύο φαίνεται ότι ο Friedrich Kirschner τα διαθέτει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό!

Χρησιμοποιώντας λίγο γάλα, ένα μπωλ, λίγα lego και μια webcamera συνδεδεμένη με τον υπολογιστή κατάφερε να σκανάρει τρισδιάστατα αντικείμενα. Πως λειτουργεί :

Τοποθετεί το αντικείμενο προς σκανάρισμα σε ένα μπολ (άδειο αρχικά). Στην συνέχεια και ενώ η κάμερα είναι από πάνω από το μπολ (βλέπει την κάτοψη του), προσθέτει λίγο γάλα, και τραβάει μια φωτογραφία με την κάμερα.
Στην συνέχεια, προσθέτει λίγο ακόμα γάλα (μερικές κουταλιές) και ξανατραβάει μια φώτο, κοκ.
Οι φωτογραφίες που έχει τραβήξει στο τέλος (όταν πια το αντικείμενο έχει σκεπαστεί με γάλα), μέσω ενός προγράμματος στον υπολογιστή, ενώνονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ακριβές σχετικά τρισδιάστατο μοντέλο (αντίγραφο) του αρχικού αντικειμένου.
Η ιδέα είναι πανέξυπνη, γιατί εντυπωσιάζει με την απλότητα της, την χρήση πολύ απλών υλικών,και το αποτέλεσμα το οποίο είναι αποδεκτό για μια τέτοια κατασκευή.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όλη την διαδικασία του σκαναρίσματος, και το τελικό αποτέλεσμα.

Αν θέλετε να το κατασκευάσετε και μόνοι σας, ο Friedrich Kirschner, το έχει προβλέψει και στην σελίδα αυτή σας δίνει λεπτομερείς οδηγίες πως να το κάνετε αυτό! Και επίσης σας παρέχει και το πρόγραμμα για την ανασύνθεση των εικόνων που χρησιμοποιεί για το scanner.

Με τα Lego είχαμε δει και σε ένα άλλο άρθρο εδώ την κατασκευή ενός ρομπότ που καταφέρνει να λύσει τον κύβο του Rubik μέσα σελίγα λεπτά.Είπαμε, οι πιο απλές ιδέες είναι και οι πιο εντυπωσιακές. Είναι κάτι που όλοι μπορούν να το κατασκευάσουν αλλά μόνο ένας είχε την έμπνευση να το δημιουργήσει αρχικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: