Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Η Διεθνής Έκθεση της Νυρεμβέργης


- Μια πρώτη αποτίμηση-

Στις 6 Φεβρουαρίου 2007 έκλεισε τις πύλες της η 58η Διεθνής Εκθεση της Νυρεμβέργης (Nurnberg Toy Fair) με τεράστια επιτυχία, την μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά!

Μπορεί η Εκθεση να μην παρουσιάζει άμεσο αγοραστικό ενδιαφέρον για τους απανταχού αερομοντελιστές, αφού ως γνωστόν απευθύνεται μόνο σε εμπόρους και εμπορικούς αντιπροσώπους και δεν είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό (ούτε και γίνονταιλιανικές πωλήσεις σε αυτήν) εξακολουθεί όμως να είναι αυτή που δίνει το ρυθμό της εξέλιξης του χόμπυ μας, εφόσον εκεί παρουσιάζονται οι σημαντικότερες καινοτομίες και νέα προϊόντα του Αερομοντελισμού και σε αυτήν κλείνονται οι σπουδαιότερες συμφωνίες.

Σύμφωνα με την επίσημη, τελική αναφορά του Οργανισμού της Εκθεσης:


  • Πάνω από 80.000 εμπορικοί επισκέπτες επισκέφθηκαν την Εκθεση στο διάστημα από 1-6 Φεβρουαρίου 2007.
  • Πήραν μέρος εκθέτες από 60 χώρες
  • Παρουσιάστηκαν ένα (1) εκατομμύριο προϊόντα (!) από τα οποία 60.000 ήταν νέα προϊόντα!

Να αναφέρουμε εδώ για τους καινούργιους φίλους μας, που δεν είναι ακόμα ενημερωμένοι πάνω στην Διεθνή Έκθεση της Νυρεμβέργης, ότι η Έκθεση δεν αφορά αποκλειστικά τον Αερομοντελισμό, αλλά όλες τις κατηγορίες παιχνιδιών και ψυχαγωγίας (ελεύθερος χρόνος). Ο Αερομοντελισμός είναι μόνο ένα κομμάτι της Έκθεσης, η οποία καταλαμβάνει έναν τεράστιο χώρο 160 στρεμμάτων, είναι ανοιχτή -όπως αναφέραμε ήδη- μόνο για εμπορικούς επισκέπτες και για τον Τύπο, ενώ δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 16 ετών.

Η Έκθεση λειτουργεί καθημερινά από 9 π.μ. έως 6 μ.μ. και το εισιτήριο είναι αρκετά “τσουχτερό”, 20 Ευρώ την ημέρα ή 45 Ευρώ το εισιτήριο διαρκείας, στο οποίο όμως περιλαμβάνεται και η δωρεάν μετακίνηση με οποιοδήποτε συγκοινωνιακό μέσον της Νυρεμβέργης.

Μια πρώτη αποτίμηση των συμπερασμάτων από την διεξαγωγή της Έκθεσης, είναι η εξής:

  • Όσον αφορά τον αερομοντελισμό (και στατικό μοντελισμό) συνεχίζεται η τάση του κοινού να προτιμά προϊόντα που είναι ημι-κατασκευασμένα ή σχεδόν έτοιμα (ARF). Είναι μάλιστα τοις πάσι γνωστό ότι ο στατικός μοντελισμός διέρχεται εδώ και αρκετά χρόνια σοβαρή κρίση, γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στην αλλαγή διάθεσης των καταναλωτών ως προς την ανάλωση του ελεύθερου χρόνου τους. Υπάρχει βέβαια ακόμα ένας σκληρός πυρήνας μοντελιστών του “παλαιού τύπου”, αυτός όμως είναι μάλλον ένα δείγμα προς εξαφάνιση!
  • Με το δεδομένο ότι στον Δυτικό κόσμο (και ιδιαίτερα στη Γερμανία) υπάρχει το θέμα της υπογεννητικότητας και τα παιδιά αποτελούν ένα όλο και μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού, το ενδιαφέρον άρχισε να επικεντρώνεται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 40 ετών, η οποία μάλιστα έχει και οικονομική άνεση. Έτσι στην Έκθεση ξεκίνησε το πρόγραμμα “Γενεές παιχνιδιών” για την εξέταση αυτών ακριβώς των θεμάτων με οικονομικές αναλύσεις, σεμινάρια, FORUM κατά την διάρκεια της Εκθεσης κλπ.


Όπως προκύπτει από τις έρευνες και τις στατιστικές, το 58% των ενηλίκων άνω των 40 ετών, παίζει παιχνίδια αρκετές φορές το μήνα με συγγενείς ή φίλους, ενώ προτιμούν τα παιχνίδια που προσφέρουνχαρά, κοινωνικότητα και γνώση (μήπως βλέπετε σε αυτά τον ορισμό του Αερομοντελισμού ;!), δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα παρά στην τιμή και προτιμούν να αγοράζουν από εξειδικευμένα καταστήματα.

Όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν αυτή την ηλικιακή ομάδα άκρως ελκυστική για τις συναφείς εταιρείες !

Εδώ και μερικά χρόνια συνηθίζεται κατά την διάρκεια της Εκθεσης να απονέμονται βραβεία στα καλύτερα και πιο πρωτότυπα παιχνίδια, κατά κατηγορία.



Το βραβείο στην κατηγορία των “Τεχνικών και ηλεκτρονικών” όπου ανήκει και ο μοντελισμός R/C, το κέρδισε η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών “LEGO” με την τηλεκατευθυνόμενη μπουλντόζα της !

Η τηλεκατευθυνόμενη μπουλντόζα της LEGO που κέρδισε το βραβείο. Εχει 4 μοτέρ, κανονικές ερπύστριες , κινείται, στρίβει και γενικά κάνει ότι και η αληθινή μπουλντόζα! Η μπουλντόζα είναι ΚΙΤ και θα κοστίζει περίπου 150 Ευρώ, όταν βγει στην αγορά.

Σε λίγο καιρό θα υπάρξουν και οι ειδικές ανταποκρίσεις για τον τομέα του Αερομοντελισμού στην Έκθεση, οπότε και θα ενημερώσουμε σχετικά τους αναγνώστες μας.

Η επόμενη Διεθνής Έκθεση της Νυρεμβέργης θα διεξαχθεί από 7-12 Φεβρουαρίου 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: