Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

LEGO Indiana Jones

Είναι γεγονός ότι κάποιες εταιρείες έκδοσης βιντεοπαιχνιδιών το έχουν μάθει το κόλπο: Με το που θα πάρουν χαμπάρι ότι κάποιο παιχνίδι τους έχει απήχηση στο αγοραστικό κοινό, προχωράνε στη δημιουργία απανωτών συνεχειών του.

Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό, αφού κάποιες φορές οι συνέχειες αποδεικνύονται το ίδιο διασκεδαστικές με τον πρωτότυπο τίτλο. Επειδή είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει δει τουλάχιστον μια από τις τρεις πρώτες ταινίες Indiana Jones, ήταν αναπόφευκτη μια μεταφορά τους στις παιχνιδομηχανές, αλλά με την στοργική συνοδεία του λογότυπου των Lego.

Για όσους έχουν στο παρελθόν παίξει με κάποιο από τα LEGO Star Wars παιχνίδια, το έδαφος είναι γνώριμο. Αλλά κι όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά (Τιιι; Απαράδεκτο! Γρήγορα στο κατάστημα!) δεν θα δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν και να μπούνε αμέσως στο πνεύμα του παιχνιδιού.

Το LEGO Indiana Jones: The Original Adventures αποτελεί, όπως κι οι συγγενείς του, ένα μοναδικό κράμα παιχνιδιού περιπέτειας, δράσης, γρίφων κι εξερεύνησης.

Ωστόσο, όπως μαρτυρά κι ο τίτλος του, οι πίστες, το στήσιμο των επιπέδων και οι χαρακτήρες σε αυτό το παιχνίδι, είναι εμπνευσμένα από τις τρεις πρώτες κινηματογραφικές ταινίες Indiana Jones.

Ο παίκτης θα ξεκινήσει την περιπέτεια όπως και η εισαγωγική σκηνή της πρώτης ταινίας, ελέγχοντας τον Indy και ψάχνοντας στην Νότια Αμερική για ένα χρυσό αγαλματίδιο.

Με το πέρας αυτής της αποστολής, ο παίκτης επιστρέφει στο πανεπιστήμιο, από το οποίο μπορεί να επιλέξει να ξεκινήσει (ή να συνεχίσει) σε οποιαδήποτε πίστα αντιστοιχεί σε μια από τις τρεις ταινίες.

Τα πάντα μέσα στο παιχνίδι ακολουθούν σεναριακά τις τρεις ταινίες, αλλά αισθητικά ακολουθούν τον σχεδιασμό των γνωστών συναρμολογούμενων παιχνιδιών. Οι χαρακτήρες μοιάζουν με ανθρωπάκια Lego, όπως και κάθε αντικείμενο μέσα στις πίστες που δίνει την εντύπωση ότι είναι φτιαγμένο από μικρά συναρμολογούμενα κομμάτια.

Κάθε φορά που ένας χαρακτήρας πεθαίνει ή ένα αντικείμενο καταστρέφεται, αποσυντίθεται σε δεκάδες μικρά κομμάτια. Καθώς προχωράει μέσα στις πίστες, ο παίκτης πρέπει να συλλέγει κάποια πολύτιμα κομμάτια που αυξάνουν τη βαθμολογία του, καρδούλες που αυξάνουν την υγεία του (που χάνεται από τα χτυπήματα των αντιπάλων και τις παγίδες) και τμήματα του σκηνικού που αποτελούν τμήμα ενός γρίφου και μπορούν να μεταφερθούν ή να συντεθούν σε μεγαλύτερο αντικείμενο.

Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο κομμάτι του τίτλου αποτελεί το στοιχείο της εξερεύνησης και της επίλυσης γρίφων, καθώς ο παίκτης καλείται να ανακαλύψει τρόπους που θα του επιτρέψουν την πρόσβαση σε -φαινομενικά- απρόσιτα σημεία.

Εν μέρει, αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση του σωστού χαρακτήρα, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει το σωστό μοχλό ή θα τραβήξει το σωστό σχοινί ή θα αξιοποιήσει το σωστό αντικείμενο για να αποκαλύψει κάτι.

Ο κεντρικός ήρωας συνοδεύεται σε κάθε πίστα από δύο ή περισσότερους άλλους χαρακτήρες κι έτσι ο παίκτης μπορεί να αποκτήσει ανά πάσα στιγμή τον έλεγχό τους, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει τον έλεγχο των υπολοίπων.

Καθώς ο παίκτης προοδεύει στο παιχνίδι, αποκαλύπτει νέους χαρακτήρες τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσει σε Free Play mode για να αποκαλύψει κάθε κρυφή γωνιά των επιπέδων.

Οι μάχες είναι πανεύκολη υπόθεση, αφού ο παίκτης μπορεί να αντιμετωπίσει τους κακούς χαρακτήρες Lego είτε με τα χέρια του, είτε με κάποιο όπλο που θα συλλέξει από τις πίστες, είτε με το μαστίγιο του Indy.

Το LEGO Indiana Jones μπορεί να θεωρηθεί ως "εύκολο" παιχνίδι, λόγω του ότι ο παίκτης δεν έχει περιορισμένο αριθμό ζωών και κάθε φορά που ο χαρακτήρας του πέφτει στο κενό ή χάνει όλη του την υγεία, συνεχίζει αμέσως να παίζει. Επιπλέον, η όποια δυσκολία στις μάχες εντοπίζεται μόνο στους "κακούς-αφεντικά" που απαιτούν και περισσότερα χτυπήματα για να νικηθούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι και τόσο "σπίρτο" και πολλές φορές οι βοηθητικοί χαρακτήρες που ελέγχει χάνονται, κολλάνε σε κάποια σημεία, δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τον παίκτη και άλλα τινά.

Η λύση φαίνεται ότι παραμένει η "χείρα βοηθείας" από έναν δεύτερο παίκτη -κάτι που άλλωστε μετατρέπει το παιχνίδι σε πιο διασκεδαστική εμπειρία. Αυτή είναι ίσως και η μοναδική επιλογή για την συλλογή όλων των πολύτιμων αντικειμένων, αφού τα χρυσά, αργυρά και γαλάζια μπιχλιμπίδια που δίνουν βαθμούς, έχουν την τάση να σκορπίζονται ακτινικά και να εξαφανίζονται μετά από λίγο (όχι ότι οι μάστερ των LEGO Star Wars θα "μασήσουν"!).

Όλα αυτά περνάνε βέβαια σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι παίκτες απορροφούνται από την προσπάθειά τους να βρούνε λύσεις στους εκάστοτε γρίφους, ενώ παράλληλα ξεκαρδίζονται από τις κλασικές σκηνές των ταινιών που μεταφέρονται στο παιχνίδι με γοητευτικό τρόπο.

Είναι πραγματικά αξεπέραστη η σκηνή που ο Indiana Jones τρέχει για να αποφύγει τον τεράστιο κυλιόμενο βράχο ή οι στιγμές που πολεμάει τους Ναζί. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάποια σημεία του παιχνιδιού προξενούν στον παίκτη μια νοσταλγία και μια όρεξη να δει ξανά τις ταινίες.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της έκδοσης του LEGO Indiana Jones στο PC από τις υπόλοιπες εκδόσεις στις παιχνιδομηχανές είναι αναπόφευκτα ο χειρισμός. Εξαιτίας του ότι οι υπολογιστές δεν συνοδεύονται στη βασική τους σύνθεση από gamepad ή άλλο χειριστήριο με αναλογικό μοχλό, είναι αναπόφευκτο οι κάτοχοι των PC να χρησιμοποιούν μόνο πληκτρολόγιο και ποντίκι για τον χειρισμό του Indy και των συντρόφων του.

Το κακό είναι ότι το πληκτρολόγιο -και μην ξεχνάμε ότι είναι συσκευή που κλείνει σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής- δεν σχεδιάστηκε για παιχνίδι. Έτσι, πέραν του ότι είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιήσει κανείς τα πλήκτρα για να προσανατολίσει τον χαρακτήρα που ελέγχει και σε άλλες διευθύνσεις πέρα των 8 βασικών, δυσκολεύεται στο να συγχρονιστεί σωστά και να καταφέρει ικανά χτυπήματα με το μαστίγιο του Indy.

Βέβαια, το πρόβλημα αυτό εξαλείφεται αμέσως μόλις ο παίκτης συνδέσει στον υπολογιστή του ένα χειριστήριο.

Η έκδοση PC (όπως κι αυτές των Playstation 3 και Xbox 360) ξεχωρίζει για τις πολύ υψηλής ανάλυσης υφές (textures) που καλύπτουν τις διάφορες πολυγωνικές επιφάνειες -μιλάμε για τόσο καλή ανάλυση, που είναι δύσκολο να δυσανασχετήσει κανείς με το ελάχιστο πιξέλιασμα κάποιων υφών ακόμα και στα κοντινά πλάνα.

Το μόνο παράπονο που μπορεί να εκφέρει κανείς για την έκδοση του PC όσον αφορά τα γραφικά, είναι το γεγονός ότι πολλές επιφάνειες (όπως τοίχοι, βράχοι και πλατφόρμες) συντίθενται από μικρό αριθμό πολυγώνων.

Η αντίθεση αυτή (λίγα πολύγωνα και υψηλής ανάλυσης υφές) προκαλεί μια απορία στον παίκτη, αλλά όταν έχει να κάνει κανείς με ένα παιχνίδι περιπέτειας κι εξερεύνησης με τόσο χιουμοριστικές αναφορές, μάλλον δεν επηρεάζεται.

Όχι ότι το παιχνίδι υστερεί στον τομέα των γραφικών σε οποιαδήποτε έκδοση. Πραγματικά δεν θα είχε νόημα και δεν θα προσέθετε τίποτα παραπάνω στην βαθμολογία, αν ο κάθε Lego χαρακτήρας αποτελούνταν από μερικές χιλιάδες πολύγωνα, αντί της μιας ντουζίνας που είναι τώρα.

Λόγω της απλής κι έξυπνης κατασκευής τους, τα Lego δεν απαιτούν τεράστια υπολογιστική δύναμη κι έτσι το LEGO Indiana Jones διατηρεί την δυναμική παρουσία των προηγούμενων τίτλων. Ο υπέροχος κυματισμός της επιφάνειας του νερού και τα ζωντανά χρώματα είναι δύο ακόμα στοιχεία του τίτλου που "χορταίνουν" το μάτι του παίκτη.

Ικανοποιητικός παραμένει και ο τομέας του ήχου, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κάποιος ασυγκίνητος από την χαρακτηριστική εισαγωγική μουσική υπόκρουση των ταινιών Indiana Jones που συνοδεύει αρκετά επίπεδα του τίτλου.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις ταινίες Star Wars που είχαν να προσφέρουν αρκετά αξέχαστα μουσικά κομμάτια για να συνοδεύουν το LEGO Star Wars, στο LEGO Indiana Jones τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, αφού μόνο δυο-τρία μουσικά κομμάτια είναι κλασικά κι ευχάριστα στο αυτί, αλλά -σε αντίθεση με εκείνα των Star Wars- μετά από κάποιες επαναλήψεις αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικά.

Η επιλογή των δημιουργών να μην χρησιμοποιήσουν σε κανένα Lego παιχνίδι τις φωνές των ηθοποιών από τις αντίστοιχες ταινίες είναι μια σοφή απόφαση, αφού έτσι διατηρείται το χιουμοριστικό στυλ των τίτλων.

Οι γκριμάτσες που κάνουν οι ήρωες στις ενδιάμεσες της δράσης σκηνές και οι οποίες συνοδεύονται από έναν ήχο απορίας, οι ήχοι των κομματιών Lego που σκορπίζονται μετά την καταστροφή ενός αντικειμένου, και το σκίσιμο του αέρα από το μαστίγιο του Indy, αποτελούν χαρακτηριστικά ηχητικά εφέ που γεμίζουν τα ηχεία.

Το τελικό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι μήπως το LEGO Indiana Jones: The Original Adventures αδυνατεί να σταθεί στο ύψος του ονόματός του και της βαριάς κληρονομιάς που κουβαλάει από τα LEGO Star Wars; Ε λοιπόν, η απάντηση είναι ένα ηχηρό "όχι"!

Όση διάθεση και αν έχει κανείς να κριτικάρει αυτό το παιχνίδι, όσο κι αν θέλει να το επικρίνει για τις όποιες αδυναμίες του, όσο κι αν θέλει να αντιδράσει για την τακτική των δημιουργών του να χρησιμοποιήσουν δύο επώνυμες φίρμες στην επωνυμία του και να το λανσάρουν στην αγορά σχεδόν ταυτόχρονα με την προβολή της τέταρτης ταινίας, είναι σχεδόν αδύνατο να παρατήσει εύκολα το χειριστήριο μόλις αρχίσει να παίζει.

Ακόμα κι αν κάποιος παίκτης έχει αναστολές λόγω του προχωρημένου της ηλικίας ή ηθικούς περιορισμούς, καλό θα ήταν να μην "το παιδεύει" και πολύ. Τα παιχνίδια Lego ασκούν μια ανεξήγητη μαγεία σε κάθε άτομο που θα ασχοληθεί μαζί τους -ανεξαρτήτως ηλικίας- και του ξυπνούν την όρεξη για πειραματισμούς.

Το LEGO Indiana Jones: The Original Adventures είναι επίσης ένα από εκείνα τα παιχνίδια που επιβεβαιώνουν τον Αϊνστάιν και την θεωρία της Σχετικότητας: Ξεκινά κάποιος να παίζει, κι όταν μετά από κάποιες εβδομάδες τελειώσει το παιχνίδι έχοντας ανακαλύψει όλα τα μυστικά του, αναφωνεί γεμάτος απορία: "Μα πότε τελείωσε κιόλας; Αφού ακόμα δεν το ξεκίνησα!".

Νίκος Ελευθεριάνος

Πηγή: www.gameover.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: